Blog: televisie paneelkeuze

Het shoppen voor een nieuwe televisie is over de jaren niet makkelijker geworden, waar vindt men tegenwoordig nog een televisiewinkel? Wij keken in de webshop van televisiewinkel.nl en het lijkt alsof op het moment elke tv fabrikant een eigen variant op LED, QLED, OLED (organic), Quantum, edge-lit-LED, heeft. Daarnaast zijn er natuurlijk nog TN, IPS en Plasma. Al deze paneeltypes hebben hun eigen voor en nadelen, deze variëren van contrastwaardes, responstijden en motion-blur tot simpelweg de prijs. Het merendeel van deze namen en afkortingen zijn eigenlijk meer marketingtermen dan categorieën. Uiteindelijk komt het erop neer dat al deze panelen lcd-panelen zijn en onder te verdelen zijn in een paar typen, hieronder worden er een aantal beschreven:

TN-panelen:

Deze panelen zijn relatief goedkoop en het soort paneel biedt een inherent voordeel op het gebied van responstijden en framerates. Deze panelen blinken vooral uit wanneer men kijkt naar snelle scènes in films of tijdens het spelen van games. Deze panelen hebben het nadeel dat de kijkhoek, kleur en contrast de dupe zijn van het design.

VA-panelen:

Deze panelen zijn in tegenstelling tot TN-panelen relatief duur. Deze panelen kwamen op in het begin van de jaren 90 en werden toen voor het eerst op grote schaal in televisies gebruikt. Deze panelen hebben de belangrijke voordelen dat deze hoger contrast en betere kleurweergave bieden, daarnaast hebben deze panelen een aanzienlijk grotere kijkhoek dan TN-panelen. Het nadeel van deze panelen is wel dat ze aanzienlijk trage responstijden hebben dan TN-panelen en ook lagere refresh-rates hebben.

IPS-panelen:

IPS staat voor in-plane-switching dit is de techniek die de beste kijkhoeken en kleurweergave van alle lcd-schermen biedt, hiernaast zijn deze panelen na verloop van tijd ook steeds betaalbaarder geworden. Zoals alle lcd-panelen heeft ook een IPS-paneel een nadeel, namelijk de responstijd en de refresh-rate, deze techniek heeft door uitgebreide R&D wel uiteindelijk 144hz gehaald maar deze panelen gaan nooit zo snel zijn als een TN-paneel. Naast langzamere refresh-rates en responstijd is in veel gevallen dit soort paneel ook minder “fel” dan andere typen panelen.

Hopelijk biedt deze blog wat contrast en helderheid in uw zoektocht naar een nieuwe televisie of monitor en wij wensen u veel kijkplezier!

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *